Probabil ati auzit foarte des cuvantul „circumcizie”. In urmatoarele randuri o sa va explicam ce este circumcizia.

Circumcizia este o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza partea exterioara a prepuțului de pe glandul penisului. Aceasta este o practica comuna in unele culturi si religii, dar poate fi realizata si din motive medicale.

 

Beneficiile circumciziei

Beneficiile circumciziei sunt variate si depind de motivele pentru care aceasta este realizata. Unele dintre beneficiile posibile ale circumciziei sunt:

 • Reduce riscul de infectii ale tractului urinar.
  Preputul poate fi un mediu propice pentru bacterii si fungi, ceea ce poate duce la infectii ale tractului urinar. Circumcizia poate reduce acest risc prin indepartarea tesutului care poate acumula bacterii.
 • Reduce riscul de infectii genitale.
  Circumcizia poate reduce riscul de infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV, gonoreea si sifilis.
 • Poate reduce riscul de cancer de penis.
  Desi cancerul de penis este o afectiune foarte rara, circumcizia poate reduce riscul acestei afectiuni.
 • Poate reduce riscul de probleme cu glanda penisului.
  Prepuțul poate fi un mediu propice pentru bacterii si fungi, ceea ce poate duce la probleme cu glanda penisului, cum ar fi balanita (inflamatia glandei penisului) si balanopostita (inflamatia glandei penisului si a prepuțului).
 • Poate reduce riscul de probleme de erectie.
  Preputul poate deveni ingrosat sau restrictiv, ceea ce poate cauza probleme de erectie. Circumcizia poate rezolva aceste probleme prin indepartarea tesutului care poate provoca ingrosarea sau restrictia.

 

Asadar, circumcizia poate avea o serie de beneficii medicale, reducand riscul de infectii ale tractului urinar, infectii genitale, cancer de penis, probleme cu glanda penisului si probleme de erectie.

 

Riscurile circumciziei

In ciuda potentialelor beneficii ale circumciziei, exista si riscuri asociate cu aceasta procedura. Acestea pot include durere, sangerare, infectii si probleme cu cicatricile. De asemenea, exista un risc mic, dar real, de a afecta tesuturile din jurul glandei penisului, ceea ce poate determina probleme de erectie sau functionarea normala a penisului.

 

Concluzie despre „ce este circumcizia”

Pentru unii oameni, preputul poate avea o relevanta culturala, spirituala sau emotionala, ceea ce poate face circumcizia o alegere dificila. Este important sa se ia in considerare aceste aspecte atunci cand se ia o decizie privind circumcizia.

In concluzie, circumcizia este o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza partea exterioara a preputului de pe glandul penisului. Poate avea o serie de beneficii medicale, cum ar fi reducerea riscului de infectii ale tractului urinar, infectii genitale, cancer de penis, probleme cu glanda penisului si probleme de erectie. Totusi, exista si riscuri asociate cu aceasta procedura, inclusiv durere, sangerare, infectii si probleme cu cicatricile.

Este important sa discuti cu medicul tau despre potentialele beneficii si riscuri ale circumciziei inainte de a lua o decizie. Medicul tau poate raspunde la orice intrebari sau ingrijorari pe care le ai si te poate ajuta in a face cea mai buna alegere pentru tine.