Printre cele mai frecvente si mai cunoscute afectiuni in randul barbatilor sunt problemele de prostata si disfunctia erectila. Daca primele se manifesta in baie, cauzand probleme la urinat, cea de-a doua se manifesta in dormitor, influentand libidoul si erectia.

Aceste afectiuni sunt in stransa legatura si au cauze comune. Probabilitatea de a se declansa creste o data cu varsta, fiind determinate in majoritatea cazurilor de dezechilibre hormonale sau de boli ale sistemului cardiovascular.

Impactul este puternic atat din punct vedere fizic, cat si psihic, afectand stima de sine si increderea in propriile forte ale barbatului, mergand pana la puternice stari depresive si probleme in viata de cuplu.

Daca ai simptome specifice acestor afectiuni, nu ezita sa mergi cat de repede la un medic urolog.

 

Ce este prostata?

Prostata este un organ important al sistemului reproducator masculin. De fapt, ea este o glanda ce secreta un fluid care mareste volumul ejacularii. Acest lichid reprezinta aproximativ 30% din volumul ejaculării, iar restul de 70% il constituie lichidul seminal si spermatozoizii.

Influenta sa asupra potentei este data in mare parte si de pozitie: sub vezica, in fata rectului, inconjurand partial uretra, canalul prin care este eliminată urina.

 

Care sunt cele mai frecvente boli ale prostatei?

Cele mai frecvente boli ale prostatei sunt prostatita, adenomul de prostata si cancerul de prostata.

Prostatita este o inflamatie a prostatei care se manifesta prin dificultati de urinare si urinare dureroasa, urinare frecventa, febra, dureri de spate, durere in zona penisului, a testiculelor si perineului dar si disfunctie sexuala.
In timpul actului sexual, barbatul va resimti dureri puternice, atat la erectie, cat si la ejaculare.
In cazul in care deja urmeaza un tratament este posibil ca medicamentele sa ii diminueze apetitul sexual.
De asemenea, prostata influentand direct producerea spermei, prostatita poate duce la scaderea fertilitatii, prin reducerea numarului si mobilitatii spermatozoizilor.

Adenomul de prostata este frecvent intalnit la barbatii de peste 50 de ani. Practic, glanda prostata isi mareste volumul din cauza unei tumori benigne (necanceroase). Datorita pozitiei sale, sub vezica si uretra, prin marirea volumului va afecta fluxul urinar obisnuit.
Barbatii se vor confrunta cu urinari frecvente si in cantitati mici, resimtind nevoia de a merge la toaleta si noaptea.
Marirea prostatei afecteaza insa si viata sexuala a barbatului. El nu mai poate avea sau nu mai poate sustine o erectie. Apetitul sexual este si el influentat in sens negativ.

Adenomul de prostata este considerat o afectiune normala peste varsta de 50 de ani si chiar daca nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele acesteia, medicii presupun ca este declansata de dezechilibrele hormonale specifice imbatranirii.
Secretia de testosteron, si in special de dihidrotestosteron, incepe sa scada o data cu inaintarea in varsta. Tot dihidrotestosteronul este de vina pentru subtierea parului sau pentru aparitia cheliei (alopecie).

Cancerul de prostata afecteaza de asemenea cel mai des barbatii peste 50 de ani. Boala se dezvolta lent si nu prezinta simptome in stadiile incipiente.
Pe langa dificultatile de urinare, barbatii afectati de aceasta boala pot intampina si probleme de potenta.

Tratamentul depinde in mare masura de stadiul in care este cancerul. Optiunile incep de la indepartarea prostatei sau radioterapie, pana la terapii hormonale cu pastile si/sau injectii.
Odata cu instalarea rezistentei la tratamentul hormonal, cancerul de prostata este considerat incurabil. Chimioterapia poate doar eventual prelungi durata vietii si diminua durerile produse de boala.

 

Legatura dintre problemele de prostata si disfunctia erectila

Vorbim despre disfunctie erectila atunci cand un barbat nu poate avea sau nu poate mentine o erectie. Aceasta afectiune poate avea mai multe cauze, precum boli cardiovasculare, stresul prelungit, diabet, scaderea nivelului de testosteron, afectiuni psihice, dar si adenomul de prostata.

Atat afectiunea in sine, adenomul de prostata sau hipertrofia benigna de prostata, cat si tratamentul acesteia pot influenta negativ potenta masculina.

Marirea volumului prostatei cauzeaza nu doar dificultatile de urinare, ci si probleme de natura sexuala.
Studii recente au asociat simptomele adenomului de prostata cu tulburarile de erectie, ejacularea dificila si/sau dureroasa. Explicatia ar consta intr-o hiperactivitate a sistemului nervos simpatic care stimuleaza musculatura neteda de la nivelul prostatei si a penisului. Consecinta directa este vasoconstrictia (micsorarea diametrului) arterelor care iriga penisul si deci, o erectie slaba sau absenta acesteia.

Tratamentul aplicat in cazul adenomului de prostata poate afecta functia sexuala: scaderea libidoului si a potentei sau inhibarea ejacularii.

 

Intreaba urologul!

Dat fiind ca tratamentele pentru probleme de prostata afecteaza functia sexuala, este foarte important sa iti consulti urologul inainte de a lua orice medicament sau supliment alimentar pentru potenta. Acestea pot intreactiona cu tratamentul pentru prostata.

De exemplu, in cazul administrarii de alfablocante in tratamentul adenomului de prostata, pacientii trebuie sa fie foarte precauti in asocierea cu alte medicamente sau nu trebuie sa ia doze de Viagra mai mari de 25 mg la un interval mai mic de 4 ore de la administrarea alfablocantului, existand riscul mare de scadere a tensiunii arteriale la valori la care pacientul isi poate pierde cunostinta.

De asemenaea, daca ai unele dintre simptome prezentate mai sus, fa-ti o programare la medicul urolog. Nu ignora problemele de prostata. Sanatatea ta este pe primul loc.