Ejacularea precoce sau prematura afecteaza aproximativ 30% dintre barbatii de toate varstele. Ea nu este usor de acceptat sau de gestionat. Neputintei de a controla ejacularea, i se adauga si frustrarea de a nu-si putea satisface partenera. Totusi, trebuie retinut ca ejacularea precoce nu este o afectiune grava si ea poate fi tratata.
Ce este ejacularea precoce?
In primul rand trebuie spus ca ejacularea precoce nu este o boala. Ea este o afectiune determinata in majoritatea covarsitoare a cazurilor de factori precum stresul sau anxietatea.
De altfel, ejacularea este controlata la nivelul sistemului nervos central. Atunci cand este atins un anumit nivel de stimulare sexuala, creierul transmite un semnal catre organele genitale si se produce ejacularea.
Daca in mod repetat ea are loc intr-un interval de timp prea scurt de la initierea actului sexual, se va pune diagnosticul de ejaculare precoce sau prematura.
Cauzele ejacularii precoce
In literatura de specialitate sunt mentionate doua categorii mari de cauze ale ejacularii precoce: biologice si psihologice.
Cauzele biologice au in vedere in principal afectiuni ale prostatei, infectii ale aparatului reproducator masculin, tulburari endocrine, un nivel scazut de testosteron, dar si consumul excesiv de alcool sau droguri.
Tocmai din acest motiv este important sa consultati un medic cat mai urgent, pentru ca ejacularea prematura poate masca o boala. Urmand un tratament adecvat pentru aceasta, veti rezolva si problema ejacularii precoce.
Dupa cum am mai mentionat, principalele cauze ale ejacularii precoce sunt de natura psihologica. Daca va confruntati cu aceasta problema, incercati sa analizati ce ar fi putut sa o declanseze. Expunerea la stres prelungit este unul dintre raspunsuri.
Mai poate fi vorba de o trauma emotionala sau fizica suferita in copilarie, lipsa de incredere in sine, complexe legate de aspectul fizic sau teama de a nu performa sexual la nivelul asteptarilor partenerei. Depresia sau tensiunile din cuplu pot si ele sa isi lase amprenta asupra vietii voastre sexuale.
In aceasta situatie, nu ezitati sa va adresati unui psihoterapeut.
Daca aceasta problema se manifesta in timpul primelor raporturi sexuale cu o noua partenera, nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare. Este ceva temporar si lucrurile vor intra pe fagasul normal o data cu instalarea unei intimitati si complicitati intre parteneri.
Simptome si diagnostic pentru ejacularea precoce
Barbatii care se confrunta cu aceasta afectiune, se plang ca “se termina prea repede” sau ca “nu-i mai tine”. Dar intrebare este cat trebuie de fapt “sa ii tina”?
In medie, un act sexual dureaza intre 10 si 15 minute. Se considera a fi un caz de ejaculare precoce atunci cand barbatul nu poate sa-si controleze starea de excitare si ejaculeaza in maxim 60 de secunde de la penetrare sau inaintea penetrarii. Este un proces reflex, imposibil de controlat.
Exista doua tipuri de ejaculare precoce: primara si secundara.
1. Ejacularea precoce primara se manifesta de la inceputul vietii sexuale si are un carcater permanent.
2. Ejacularea precoce secundara se instaleaza pe parcursul vietii sexuale la barbati care nu au mai intampinat vreodata aceasta problema.
La inceput, ejacularea precoce apare ocazional iar apoi se repeta din ce in ce mai des, fiind o consecinta a stresului pe care-l provoaca barbatului. Acesta devine din ce in ce mai stresat de posibilitatea manifestarii afectiunii, fiind coplesit de neputinta si frustrare. Ejacularea precoce va aparea in cele din urma la fiecare raport sexual.
Dar, ca in orice afectiune diagnosticul trebuie pus de catre un medic. Acesta va adresa pacientului intrebari specifice care-l vor ajuta sa determine situatia exacta in care se afla acesta.
Printre intrebarile esentiale se afla:
De cand va confruntati cu acesta problema?
Cat de des se repeta?
Cat dureaza actul sexual propriu-zis?
Pentru un diagnostic corect, se vor face cel mai probabil un examen medical fizic, precum si anumite analize si investigatii.
Tratament pentru ejaculare precoce
Cand vorbim despre cauze biologice ale ejacularii precoce, medicul specialist va stabili tratamentul.
Cand afectiunea are cauze psihologice, tratamentul consta in general in medicamente din clasa antidepresivelor. Acestea sunt eliberate doar cu prescriptie medicala si pot avea efecte nedorite precum somnolenta, ameteli, scaderea libidoului sau transpiratie abundenta.
Acest tratament nu va actiona insa asupra cauzelor problemei. Dupa incetarea lui, este foarte posibil ca pacientul sa se confrunte din nou cu ejacularea precoce.
Psihoterapia este cea care il va ajuta sa identifice si sa elimine factorii declansatori ai afectiunii. El va putea vorbi deschis despre ceea ce-l preocupa sau despre anumite traume din trecut. Comunicarea este foarte importanta atat in relatia cu psihoterapeutul, cat si in relatia cu partenera de viata. Sustinerea emotionala este esentiala pentru ca barbatii sa nu se simta singuri si neputinciosi in fata unei tulburari comune.
Pe langa terapie, barbatilor li se pot recomanda si diferite suplimente alimentare pentru potenta sau remedii locale precum prezervative, servetele umede, spray-uri sau geluri care contin lidocaina. Aceasta este un anestezic local si confera o senzatie de amorteala, putand amana momentul ejacularii.
De retinut ca astfel de produse pot provoca reactii adverse, precum sensibilitate locala, iritatii sau reducerea placerii. Inainte de actul sexual barbatul fie trebuie sa spele penisul fie sa poarte un roezervativ pentru a nu provoca iritatii partenerei.
Trucuri pentru amanarea ejacularii
Pe langa tratamentele prescrise de medici, fiecare barbat poate folosi metode dintre cele mai diverse pentru a amana momentul ejacularii. Nu exista reteta perfecta, dar sunt cateva trucuri care ar putea ajuta.
Sa te gandesti la altceva in timpul raportului sexual, ar putea fi o solutie. Inconvenientul este ca inclusiv nivelul de excitatie sexuala ar putea sa fie afectat si implicit erectia, iar fara erectie, actul sexual risca de asemenea sa se incheie prematur.
O alta solutie ar fi ca raportul sexual sa aiba loc dupa o prima ejaculare. Aceasta poate fi obtinuta fie prin masturbare, fie printr-un alt raport sexual. Desigur, aici problema ar putea fi varsta.
La barbati perioada refractara creste pe masura ce inainteaza in varsta. Este de fapt perioada de revenire a corpului dupa orgasm. Aceasta faza este caracterizata printr-o stare generala de bine, afectiune, intimitate, dar si de oboseala.
La varsta de 20 de ani perioada refractara este intre 5 si 30 de minute, dar pe masura avansarii in varsta este posibil sa treaca intre 2 si 3 ore pana ce o alta erectie va fi posibila.
Concluzii
Daca sufeiriti de ejaculare precoce sau prematura nu inseamna ca viata voastra sexuala s-a incheiat.
Nu trebuie sa va fie rusine cu ea si nici sa va resemnati. Important este sa apelati la ajutor de specialitate si sa identificati cauza acesteia.
Daca va incearca un sentiment de vinovatie fata de partenera, discutati deschis cu ea. Nu uitati ca sunt multe modalitati de a-i oferi placere, in afara de penetrare. Este o problema temporara in majoritatea cazurilor, iar impreuna o veti depasi.