Cancerul de prostata este afectiunea maligna cea mai frecventa in randul barbatilor, fiind a doua cauza de deces prin cancer, dupa cel de plamani.

In general, riscul de a dezvolta aceasta boala creste o data cu inaintarea in varsta, ea declansandu-se foarte rar inainte de 50 de ani. Aproximativ 66% dintre cancerele de prostata apar la barbatii de peste 65 de ani.

 

Ce este prostata?

Pentru a intelege mai bine ce este cancerul de prostata si cum se manifesta acesta, trebuie sa stim ce este prostata si ce rol are in organism.
Prostata este o glanda a aparatului reproducator masculin. Ea inconjoara uretra si este situata sub vezica, in fata rectului, avand in conditii normale forma si marimea unei castane. Prostata produce lichidul prostatic, iar acesta, impreuna cu spermatozoizii produsi de catre testicule, formeaza sperma.
Dezvoltarea si functionarea prostatei sunt influentate de catre hormonul masculin numit testosteron.

 

Cancer de prostata. Ce este?

La fel ca si in cazul oricarui alt tip de cancer, celule prostatice sufera mutatii si incep sa se multiplice necontrolat in interiorul glandei si genereaza tumori maligne (canceroase).
In functie de stadiul de evolutie, aceste celule pot ramane la nivelul glandei sau se pot extinde, invadand ganglionii invecinati sau alte organe.

Principala caracteristica a cancerului de prostata este evolutia lenta si asimptomatica, cel putin in faza de inceput. Simptomele se instaleaza treptat, putand fi confundate cu cele ale altor afectiuni, precum adenomul de prostata.
Atunci cand barbatul prezinta deja simptome precum disconfort urinar, sange in urina sau chiar dureri osoase putem vorbi de un stadiu mai avansat al cancerului.

Din acest motiv este foarte importanta monitorizarea prostatei dupa varsta de 50 de ani sau chiar dupa 45 de ani, in cazul barbatilor care au avut in familie cazuri de cancer de prostata.
Precum in cazul tuturor tipurilor de cancer, cu cat este detectat mai devreme, cu atat eficienta tratamentului va fi mai ridicata.

 

Cauze si factori de risc

Aparitia cancerului de prostata este in legatura directa cu o serie de factori, dintre care cei mai importanti sunt urmatorii:

  • Varsta inaintata. Dupa cum am aratat deja, riscul aparitiei acestei afectiuni creste la barbatii o data cu varsta. Studiile arata ca varsta medie in momentul depistarii bolii este de 65 de ani.
  • Rasa. Din statistici rezulta ca persoanele de culoare prezinta un risc ridicat de a face cancer de prostata, desi inca nu s-a descoperit o explicatie stiintifica pentru acest fapt.
  • Istoric de familie. Atat prezenta cancerului de prostata in randul unor rude apropiate precum tata, frate sau bunic, cat si a altor tipuri de cancere precum cel de san, pot fi considerate un factor de risc.
  • Hormonii. Testosteronul este hormonul responsabil pentru dezvoltarea organismului si mentinerea functiei sexuale. Sub actiunea unei enzime din corp, el este transformat in
    dihidrotestosteron (DHT). DHT influenteaza cresterea normala a prostatei, un dezechlibru in secretia lui putand provoca si o crestere anormala a acesteia.
  • Obezitatea poate si ea sa creasca incidenta cancerului de prostata. Pe langa aceasta, in practica s-a observat ca persoanele obeze dezvolta forme de cancer mai agresive si ca probabilitatea ca boala sa revina dupa tratamentul initial este mult mai mare decat la persoanele cu o greutate normala.

 

Simptome

Cancerul de prostata nu are simptome specifice, acestea putand fi usor confundate cu cele ale altor afectiuni ale aparatului urinar. De exemplu, adenomul de prostata poate sa genereze aceleasi simptome.

Iata o lista cu semnele ce ar trebui sa va ingrijoreze:

  • nevoie urgenta de a urina
  • flux slab sau intrerupt de urina
  • durere sau usturime la urinare
  • urinare frecventa pe timpul noptii
  • dificultati in pornirea jetului de urina si in golirea vezicii urinare
  • prezenta sangelui in urina sau in sperma
  • disfunctie erectila
  • scaderea in greutate
  • dureri osoase care nu inceteaza, in special in zona spatelui, soldului sau a pelvisului
  • stari de oboseala, ameteli sau respiratie sacadata provocate de anemie

O data ce aceste stari se instaleaza, vorbim deja de un stadiu avansat al acestei boli. Din acest motiv, monitorizarea starii de sanatate a barbatilor dupa varsta de 50 de ani este deosebit de importanta.

 

Monitorizare si diagnostic

Dupa varsta de 50 de ani ar trebui sa aveti in vedere o discutie cu medicul de familie sau cu medicul specialist (urolog) cu privire la monitorizarea prostatei si la potentialii factori care ar putea favoriza aparitia cancerului de prostata.

In cazul in care in familie aveti antecedente de cancer de prostata, puteti avea aceasta conversatie poate chiar mai devreme.

Intr-o prima faza, principalele metode de diagnosticare sunt examenul clinic (tuseu rectal) si analiza nivelului de PSA (antigen prostatic specific) din sange. Impreuna, acestea pot da o imagine destul de clara asupra sanatatii prostatei.

Daca medicul constata anumite anomalii, va solicita efectuarea unor analize sau investigatii suplimentare.

Tuseul rectal sau examinarea rectala digitala este un procedeu clasic. El presupune palparea prostatei prin peretele anterior al rectului. Medicul va purta bineinteles o manusa chirugicala, lubrefiata in prealabil.

Testul PSA indica nivelul antigenului prostatic specific. Acesta este o proteina sintetizata de prostata, iar o crestere a valorilor in sange poate indica prezenta cancerului de prostata.
Atentie, insa: nivelul crescut al PSA poate fi determinat si de alte afectiuni inflamatorii ale prostatei, de manevre precum tuseul rectal sau biopsia, dar si de mersul pe bicicleta sau actul sexual.
De aceea este important ca inainte de recoltarea probei de PSA sa fie respectate anumite reguli, indicate de catre medic.

Cand aceste metode nu sunt concludente, medicul va recomanda efectuarea unor investigatii precum ecografia transrectala, RMN (rezonanta magnetica) pentru scanarea prostatei sau biopsia.

 

Determinarea gradului de agresivitate a cancerului de prostata

In functie de gradul de raspandire, cancerul de prostata se clasifica in trei categorii: tumora, nodul limfatic si metastaza.
Tumora exista doar la nivelul glandei.
Nodulul limfatic, cand cancerul s-a extins si la nivelul ganglionilor limfatici.
Metastaza: cancerul s-a extins la nivelul altor parti ale corpului, cel mai frecvent la oase.

Pentru a determina gradul de agresivitate a bolii se face o analiza comparativa intre celulele initiale ale tumorii si cele canceroase. Cu cat diferenta intre ele este mai mare, cu atat gradul de agresivitate este mai inalt si potentialul de extindere in organism (de metastazare) creste.

In practica sunt utilizate doua tehnici: scorul Gleason si testarea genomica.

Scorul Gleason este utilizat cel mai frecvent si poate varia de la 2 (cancer non-agresiv) la 10 (cancer foarte agresiv). Un scor de 6 indica un cancer de prostata de grad scazut, scorul 7 un grad mediu, iar intre 8 si 10 vorbim deja o agresivitate inalta.

Testarea genomica are ca obiectiv determinarea unor mutatii genetice la nivelul celuleor canceroase. Acest test este foarte util pentru medic, atat pentru a face un prognostic cat mai realist al evolutiei bolii, cat si pentru a stabili un tratament eficient.

 

Tratament

Tratamentul de cancer de prostata depinde de o serie de factori precum stadiul si viteza de dezvoltare a bolii, gradul de raspandire si starea de sanatate a pacientului. Medicul va lua in calcul atat beneficiile, cat si efectele secundare ale tratamentului.

Cand cancerul este limitat la o zona mica a prostatei, nu exista simptome, iar evolutia este foarte lenta, medicul se poate limita la supravegherea activa a pacientului, fara a prescrie vreun tratament.

Criteriile pentru a alege supravegherea activa sunt:

  • un scor PSA sub 10
  • scorul Gleason sub 7
  • tumora in stadiul T2a sau inferior (unde T1 este cel mai putin avansat tip de tumora, iar T3 este cel mai avansat)
  • maxim 50% dintr-o mostra a biopsiei sa indice cancer
  • un timp de dublare a PSA lent, de obicei mai mare de trei ani
  • varsta mai putin avansata

 

Cand testele indica faptul ca tumora avanseaza se vor lua in calcul celelalte optiuni de tratament: interventie chirurgicala sau radioterapie, chimioterapia sau terapia hormonala.
Terapia medicamentoasa poate fi o optiune pentru persoanele ale caror celule canceroase au anumite mutatii genetice.
In fiecare caz in parte, medicul va lua decizia potrivita si va explica pacientului in ce consta fiecare procedura si care sunt beneficiile sau efectele secundare.

 

Rata de supravietuire

Este foarte important ca in momentul in care ati fost diagnosticat cu cancer de prostata sa nu cadeti prada deznadejdii si a gandurilor negre.
Aceasta boala are una dintre cele mai mari rate de supravietuire dintre toate tipurile de cancer, aceasta fiind intre 96-99%.

Evolutia sa lenta, depistarea precoce si tehnicile de monitorizare si tratament, din ce in ce mai evoluate, au crescut aproape la maxim sansele de a supravietui acestei boli.

author-avatar

Despre Potenta RO

Alaturi de tine la momentul potrivit