Factorii care pot determina probleme de erectie, impotenta sau disfunctia erectila reprezinta incapacitatea constanta de a obtine si a mentine o erectie. Cei mai multi dintre barbati s-au confruntat probabil de-a lungul vietii cu un astfel de episod.
O perioada mai stresanta, consumul excesiv de alcool, medicamentele sau problemele de cuplu pot genera o astfel de problema.

Cand insa acest tip de tulburare s-a repetat constant pe o perioada de mai mult de trei luni, incepem sa vorbim despre o afectiune.

Problema fizica sau psihica?
Raspunsul la aceasta intrebare nu este unul simplu. Impotenta poate fi cauzata de factori fizici, psihici sau de catre ambii.
Aceasta pentru ca procesul in sine este unul complex. Erectia incepe cu stimularea mentala si senzoriala. Mai departe, sistemul nervos transmite semnalele excitatiei, iar prin vasele de sange se asigura vascularizarea la nivelul penisului care va intra in erectie. Daca o parte din acest mecanism nu functioneaza conform asteptarilor, erectia va fi afectata.

 

Factorii declansatori

  • Stresul este una dintre cauzele cele mai frecvente ale impotentei. Oboseala, presiunea de la locul de munca, responsabilitatile fata de angajator sau fata de familie isi pot pune amprenta asupra vietii sexuale. In aceste conditii este destul de greu sa intri in starea de spirit potrivita pentru actul sexual. Stimularea la nivel mental se va produce cu dificultate, lipsind chiar factorul declansator.
  • Depresia influenteaza si ea viata sexuala, mergand pana la aparitia disfunctiei erectile. Ea poate reduce dorinta si capacitatea de stimulare sexuala. Mai mult, tratamentele pentru depresie pot influenta negativ capacitatea barbatului de a obtine o erectie.
  • Frica si anxietatea se numara printre factorii ce pot genera problemele de erectie. Acestea pot fi legate de traume din trecut legate de viata sexuala, de problemele din cuplu sau de teama de a nu avea performante pe masura asteptarilor partenerului.
  • Exista o multitudine de boli care pot influenta negativ potenta. Ele afecteaza fie muschii, fie nervii sau vasele de sange necesare in obtinerea erectiei. Printre acestea se afla diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, arterioscleroza sau leziunile de la nivelul maduvei spinarii.
    Problemele de prostata reprezinta si ele o cauza a impotentei. Adenomul de prostata, prostatita sau cancerul de prostata sunt cele mai frecvente afectiuni. Acestea, dar si tratamentul lor genereaza scaderea libidoului, a potentei sau inhiba ejacularea
  • Alcoolul poate genera disfunctii erectile temporare. El poate fi benefic pentru starea de spirit, dar poate genera probleme cu initierea sau mentinerea erectiei. Din fericire, in majoritatea cazurilor este o problema temporara.
  • Si fumatul poate influenta erectia. Nicotina contracta vasele de sange, afectand in mod negativ capacitatea de a obtine si mentine o erectie. Fumatul afecteaza si calitatea si cantitatea de lichid seminal.
  • Medicamentele sunt printre cei mari dusmani ai erectiei. Lista este una lunga, dar de mentionat sunt cele impotriva depresiei si a hipertensiunii.
  • Varsta de peste 50 de ani poate fi considerata si ea un factor de risc. O data cu imbatranirea, apar dezechilibrele hormonale (deficitul de testosteron), cresterea in greutate si rigidizarea vaselor de sange, deseori pot aparea probleme de erectie.

 

Exista solutii pentru probleme de erectie?

Vestea buna este ca disfunctia erectila se poate trata, dar pentru a ajunge la un astfel de rezultat este esential sa apelati la un doctor. De cele mai multe ori, o discutie cu acesta si o examinare fizica sunt suficiente pentru a obtine un tratament. In cazul unor afectiuni fizice cronice sau mai complexe se pot impune investigatii suplimentare.

Tratamentul este diferit, in functie de cauza afectiunii, mergand de la administrarea de medicamente sau suplimente naturale pentru potenta, terapii hormonale, pana la injectii sau implanturi peniene.

Cand cauza este de natura psihologica se va recomanda consilierea psihologica.

 

Preventia
Precum in cazul oricarei afectiuni, preventia este importanta. Un stil de viata cat mai sanatos si monitorizarea constanta a starii de sanatate pot impiedica aparitia disfunctiei erectile.

Renuntarea la fumat si cel putin reducerea consumului de alcool pot constitui un prim pas. Reducerea stresului si incercarea de a-l gestiona, pot ajuta si ele. Daca simtiti ca nu mai puteti controla stresul, nu ezitati sa cereti autorul unui specialist. La fel si in cazul depresiei sau al anxietatii.

Nu in ultimul rand, incercati sa faceti cat mai mult sport. Pe langa efectul destresant, el creste imunitatea si tonusul muscular, conferind o stare generala de bine.