Impotenta este deseori o situatie delicata pe care o traverseaza barbatii si reprezinta dificultatea sau incapacitatea de a obtine si de a mentine o erectie in scopul sustinerii unui act sexual, insotit sau nu de imposibilitatea de a ejacula.
Exista diferite tipuri de disfunctii erectile. Unele din ele se caracterizeaza printr-o incapacitate de a mentine sau de a avea o erectie sau o ejaculare, un act sexual de prea scurta durata, organul prea flasc pentru a efectua penetrarea, iar alte disfunctii inseamna diminuarea performantelor sexuale. Riscul de impotenta se accentueaza o data cu trecerea anilor.
Aceasta problema este mai des intalnita la frecventa la barbatii trecuti de varsta de 60 de ani, comparativ cu cei mai tineri. La acest factor al varstei, se adauga si alti factori favorizanti: stilul de viata mai sedentar, consumul frecvent de alcool si tutun, o alimentatie nesanatoasa, etc.
Cauzele impotentei
Impotenta poate aparea treptat sau brusc, exista diferite cauze care stau la baza acestor disfunctii erectile. Problemele psihologice, maladiile de ordin fizic pot provoca impotenta sau o pot agrava. Sa vedem ce cauze declanseaza impotenta.
1. Cauze fizice
Disfunctia erectila este cauzata cel mai frecvent de anumiti factori fizic. Cele mai frecvente cauze includ: bolile de inima, colesterol crescut, vase de sange infundate, diabet, obezitate, probleme metabolice, Parkinson, tulburari de somn, boli ale prostatei, alcoolism, boala Peyronie.
2. Cauze psihologice
Exista, de asemenea, o serie de cauze psihologice ale impotentei. Printre cele mai frecvente cauze psihologice ale disfunctiilor erectile se numara: stresul, depresia, afectiuni psihice, probleme in relatia de cuplu, lipsa de comunicare, raporturi sexuale prea rare sau prea frecvente.
Unii barbati pot suferi de un complex de probleme fizice si psihologice care pot produce sau agrava impotenta. De exemplu, o vatamare fizica, care poate incetini raspunsul sexual al unei persoane, poate duce la anxietate cu privire la obtinerea unei erectii. Aceasta anxietate poate apoi agrava impotenta. Daca o persoana nu poate obtine o erectie cu un anume partener sexual, cauza impotentei sale este cel mai probabil psihologica. Daca insa o persoana nu reuseste niciodata sa aiba o erectie, cauza impotentei sale este cel mai probabil fizica.
Diagnosticul impotentei
In general, un medic va proceda la o examinare fizica si o discutie de tip anamneza pentru a diagnostica problemele legate de erectie si pentru a stabili daca este vorba de impotenta.
Atunci cand exista comorbiditati sau o anume maladie este raspunzatoare de disfunctia erectila, medicul va recomanda anumite teste si analize medicale.
Controlul fizic include examinarea externa a penisului si testiculelor, analizele de sange pot detecta anumite afectiuni responsabile cu impotenta, cum ar fi diabetul sau unele boli de inima. Examenul psihologic va determina existenta unor afectiuni din sfera mentala precum: depresia, anxietatea, stresul excesiv care pot duce la impotenta.
Tratament
In primul rand, un medic se va asigura ca individul primeste tratamentele corecte pentru orice alte afectiuni de sanatate pe care le-ar putea avea. Este posibil ca aceste afectiuni sa cauzeze ED sau sa o agraveze, asa ca trebuie tratate corespunzator.
Apoi, medicul va sugera un tratament pentru disfunctia erectila. Exista o serie de tratamente disponibile pentru impotenta, dar acestea variaza in functie de cauza impotentei.
1. Medicamente orale
Exista o serie de medicamente orale care pot fi prescrise persoanelor cu disfunctie erectila. Lista lor include:
– Sildenafil (Viagra)
– Tadalafil (Cialis)
– Vardenafil (Levitra)
– Avanafil (Spedra)
Aceste tablete nu vor provoca automat o erectie. Pentru a avea efect, e nevoie de o anumita stimulare sexuala pentru ca tableta sa aiba efect provocand o erectie stabila. Atentie, unele medicamente pot provoca unele reactii adverse, manifestate prin intoleranta, dureri de cap si inrosirea fetei. Nu se recomanda administrarea lor fara avizul medicului.
2. Pompe cu vid
Un alt tratament impotenta des utilizat este aplicarea unei pompe cu vacuum. Aceasta poate fi actionata manual sau alimentata de o baterie. Pompele cu vacuum sunt prezente de obicei in sex-shopuri, fiind o alegere simpla si facila pentru tulburari de potenta.
Se plaseaza un tub peste penis si apoi se pompeaza tot aerul din tub, creand un vid. Acest vid face ca sangele sa umple penisul, facandu-l sa aiba erectie. Plasarea unui inel de cauciuc in jurul bazei penisului tine sangele pe loc, permitand persoanei sa mentina erectia. O pompa cu vacuum poate permite unui barbat sa-si mentina erectia timp de aproximativ 30 de minute. Multi specialisti afirma ca aceste pompe sunt destul de eficiente, caci 9 din 10 barbati sunt capabili sa faca sex dupa ce le folosesc.
Anumite persoane mai sensibile pot avea totusi contraindicatii referitoare la aceste pompe, caz in care se recomanda precautie.
3. Interventia chirurgicala
Chirurgia genitala este deseori o solutie, deoarece uneori marirea penisului va duce la imbunatatirea erectiei si stimularea potentei prin cresterea increderii in sine. Ca orice procedura chirurgicala, acest tip de interventie trebuie realizata doar la indicatia medicului. Sfatul specialistului este indicat in acest demers, atunci cand disfunctia erectila este legata de dimensiunile prea mici ale penisului.
4. Tratamente psihologice
Atunci cand disfunctia erectila are cauze psihice, legate direct de nivelul de stres, de anxietate sau alte motive, este recomandata opinia si ajutorul unui medic specialist, un psiholog sau un consilier de cuplu. Disfunctiile erectile pot contribui la o serie de probleme din viata de cuplu, tensiune si neplaceri, iar ambii parteneri ar trebui sa beneficieze de consiliere de specialitate.
Suplimente pentru potenta
Suplimentele alimentare special concepute pentru a imbunatati potenta si pentru a stimula functia sexuala au efecte benefice. Impotenta si problemele legate de disfunctia erectila devin nesemnificative. Ingredientele naturale care ofera energie, vitalitate si apetit sexual ajuta numerosi barbati sa isi regaseasca performantele sexuale. Iata cateva exemple:
Tianli fiole este un supliment fabricat din ierburi si plante salbatice, o solutie testata ti certificata cu rezultate excelente. Barbatii carora le-a fost administrat Tianli au confirmat efectele benefice asupra potentei, actul sexual reusit a devenit realitate. Performantele sexuale s-au imbunatatit datorita acestui produs de inalta calitate. Tianli este de asemenea recomandat pentru ameliorarea efectelor nocive produse de stres si oboseala.
Power V8 capsule este un supliment elaborat din ingrediente naturale, recomandat pentru barbatii care vor sa isi amplifice performantele sexuale. Pastilele pentru potenta Power V8 sunt apreciate pentru efectele asupra virilitatii, oferind o stimulare eficace si o erectie de durata.
Natural Potent este un produs de calitate, fabricat din extracte naturale, conform unor retete stravechi. Impotenta este tratata in mod eficient iar administrarea acestor capsule din ingrediente deosebite va conduce la stimularea functiei sexuale. Testat si apreciat de numerosi barbati, acest tratament impotenta nu are efecte adverse si ofera rezultate garantate.
Maraton capsule este un supliment nutritional bine-cunoscut pentru efectele rapide. Inca de la prima pastila, erectia este mentinuta, performantele sexuale cresc iar erectia este de durata. Cei care au incercat aceste capsule marturisesc ca asteptarile lor au fost chiar depasite. Amestecul de ingrediente naturale din acest produs este recomandat tuturor barbatilor cu probleme de potenta.
Sfaturi utile pentru mentinerea potentei
Medicii recomanda ca barbatii cu probleme de potenta sa practice un sport in mod regulat. Efortul fizic incurajeaza productia de testosteron. Specialistii afirma ca libidoul redus si impotenta sunt legate direct de concentratia mica a acestui hormon. In plus miscarea in aer liber si sportul cresc buna dispozitie, diminueaza stresul si ajuta la o viata armonioasa.
Un ritm de viata corect exclude excesele. Cei care manifesta tulburari de potenta e bine sa evite consumul in exces de alcool si tutunul.
Evident, este recomandat vinul rosu in cantitati moderate, care are proprietati stimulante ale circulatiei sanguine, ajutand si la cresterea libidoului. O mai buna excitatie inseamna si o erectie de calitate. Alimentatia joaca un rol important in evitarea tulburarilor de erectie. Disfunctiile erectile au drept cauze deseori maladii legate de tulburari metabolice: diabet, hipertensiune arteriala. Obezitatea si colesterolul marit conduc si ele la impotenta.
Stresul si depresia pot provoca reducerea libidoului. Problemele de cuplu, alaturi de tulburari psihice, pot conduce la impotenta. Functia erectila este afectata de stres si presiunea psihica.
Protectia contra acestor maladii si un stil de viata echilibrat sunt incurajate in primul rand de o alimentatie si o dieta sanatoasa. Numerosi medici recomanda consumul unor alimente care influenteaza direct potenta si fertilitatea. Printre ele se numara stridiile, usturoiul, goji, ginseng, banane, dovleac, somon, sparanghel sau avocado. Antioxidantii continuti de aceste alimente contribuie la o sporire a virilitatii si la o accentuare a potentei.
Concluzii
In concluzie, desi impotenta este deseori privita ca o situatie fara iesire, exista remedii. Suplimentele naturale, viata de cuplu armonioasa, alimentatia corecta, pot optimiza performantele sexuale. Sanatatea fizica si mentala trebuie mentinute pentru a beneficia de satisfactii pe plan sexual. Daca insa problemele nu pot fi depasite, e bine sa apelati la sfatul specialistului, care va indica solutiile potrivite.